Noi produși biocompatibili de tip shagaol și curcuminoidic utilizați drept adjuvanți în radioterapia cancerului CANRADIOPROTECT
Acasă
Autoritatea contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Invățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării – UEFISCDI
Cod proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2019-1471
Coordonator proiect: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București
Partener: Universitatea din București
Numar contract: 363 PED /2020
Perioada de implementare: 2020-2022
Buget: 600.000 lei
Despre
Proiectul, se referă la un domeniu interdisciplinar de cercetare și are ca scop elaborarea metodelor de sinteză și testarea biologică a unor compuși noi β-di-cetonici simetrici (derivați de curcumină) și mono sau di-cetonici asimetrici (derivați de shagaol). După caracterizarea morfostructurală, testarea biocompatibilității și stabilirea relației structură-proprietăți, produșii biologic activi vor fi aplicați în procedura radioterapeutică de tratare a cancerului.
In acest mod se urmărește ca, structurile noi sintetizate, analogi ai shagaolului și curcuminei, să aibă activitate antitumorală mai crescută față de cea a compușilor naturali și să fie utilizați ca adjuvanți în terapia cancerului.
Obiective
O 1. Selectarea unor compuși naturali și sinteza unor cromogeni biologic activi (de tip curcuminic și shagaol) cu proprietăți de captare a radicalilor
liberi și alegerea modelului experimental demonstrativ.
O 2. Studiul proceselor radioprotectoare și radiosensibilizatoare ale compușilor selectați în urma testelor de biocompatibilitate.
O 3. Corelarea intensității efectului de radioprotecție și radiosensibilizare cu caracteristicile structurale ale compușilor selectați.
Rezultate estimate
Produși noi:
Tehnologii de obținere și metode de aplicare:
Publicații: Articole (5), Prezentări la conferințe internaționale (6), Cereri de brevet (2).
Derularea proiectului
Etapa 1 –2020
Selectarea unor compuși naturali cu proprietăți antioxidante și elaborarea de concept design a modelului experimental.
In prima etapă a proiectului a fost achiziționat un sistem flash cromatograf Isolera Prime care face posibilă separarea compușilor din amestecuri sau caracterizarea compușilor unitari din punct de verede al purității. Aparatul este util în cadrul proiectului pentru realizarea studiilor de evaluare a amestecurilor vegetale obținute în diferite condiții de extracție și pentru caracterizarea compușilor noi sintetizați, în procesul de separare și purificare a acestora.
Rezultate
Contact
Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM
București, Splaiul Independenței, nr. 202, sector 6, cod postal 060021
Director de proiect: dr.ing. Florentina Monica Raduly
Tel. +40 21 316.30.62/118
Fax: +40 21 312.34.93
E-mail:
Web: www.icechim.ro