ADER 17.1.2 Cercetări privind elaborarea de tehnologii sustenabile de obținere și valorificare a unor ingrediente şi produse alimentare inovative, pentru echilibrarea nutriţională a dietei consumatorului modern
Coordonator proiect -Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie, ICECHIM Bucureşti
P1 – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, IBA București
P2 – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, ICSI Rm. Vâlcea
P3 – S.C. Laboratoarele Medica S.R.L., Medica București
Scopul proiectului este de a oferi consumatorului din România o alternativă sub forma unor produse alimentare sănătoase și sigure, cu un standard de calitate înalt din punct de vedere nutrițional care să asigure echilibrarea nutrițională a dietei, prin aplicarea în industria alimentară a conceptului de circularitate și reziliență, în vederea modelării comportamentului acestuia către atitudini sustenabile.
Obiectivul general al proiectului este valorificarea prin tehnologii sustenabile a fluxurilor de produse secundare rezultate din diverse ramuri ale industriei alimentare în vederea obținerii unor ingrediente sau produse alimentare inovatoare care combină diverse surse vegetale și/sau animale și care să poată contribui cu nutrienți ce nu sunt prezenți în materiile prime vegetale, reducând astfel nevoia de suplimentare cu alte ingrediente nutriționale și aditivi.
Fazele proiectului
Anul 2023: Faza 1 – Evaluarea materiilor prime și a subproduselor alimentare și elaborarea, realizarea modelelor experimentale (ME) de
procesare minimală și proiectarea acestora la nivel pilot
Anul 2024, Faza 2 – Validarea evaluării materiilor prime și obținerea ingredientelor funcționale și a produselor alimentare la nivel de laborator
Anul 2025, Faza 3 – Testarea tehnologiilor de obținere ingrediente funcționale și produse alimentare la nivel pilot
Anul 2026, Faza 4 – Optimizarea schemelor tehnologice și adaptarea tehnologiilor propuse la scară industrială
Faza 1
Evaluarea materiilor prime și a subproduselor alimentare și elaborarea, realizarea modelelor experimentale (ME) de procesare minimală și proiectarea acestora la nivel pilot
Perioada de implementare:
20.07.2023 – 30.10.2023
Obiectivele fazei 1: (1) exploatarea potențialului unor produse secundare rezultate din diverse ramuri ale industriei alimentare (din industria de procesare a merelor, industria berii, industria de morărit și panificație, industria laptelui), în vederea identificării soluțiilor optime de ingrediente pentru a crește valoarea tehnologică și nutritivă a unor produse alimentare, (2) elaborarea și realizarea modelelor experimentale (ME) de procesare minimală și (3) proiectarea acestora la nivel pilot
Activitate 1.1. Evaluarea materiilor prime și subproduselor utilizate
În cadrul activității 1.1 au fost selectate o serie de materii prime și subproduse la care s-a făcut caracterizarea din punct de vedere fizico-chimic,
microbiologic, toxicologic și nutrițional. Materiile prime si subprodusele selectate în faza 1 pentru implementarea proiectului sunt: (1) Borhot de
mere; (2) Pleavă de grâu spelta; (3) Pleavă de orz; (4) Pleava de orzoaică; (5) Zer praf; (6) Drojdie de bere epuizată uscată; (7) Drojdie de bere epuizată solidă (reprezentate în imaginea de mai jos):

Analize efectuate în cadrul fazei 1
I. Analiza fizico-chimică
I.1. Analiza elementală
I.2. Amprentare izotopică IRMS
I.3. Analiză termogravimetrică
I.4. Determinare cenușă – 1
I.5. Determinare azot total – 1
I.6. Compoziția fitochimică a materiilor prime și subproduselor utilizate, prin metode spectrofotometrice și UHPLC-MS/MS
I.7. Determinarea activității antioxidante a extractelor din borhot de mere
II. Analiza toxicologică
II.1. Metale grele
II.2. Patogeni și micotoxine
III. Analiza nutrițională
III.1. Umiditate
III.2. Grăsime
III.3. Proteine (azot total – 2)
III.4. Fibră brută
III.5. Zahăr
III.6. Cenușă – 2
III.7. Carbohidrați
III.8. Capacitate antioxidantă
III.9. Sare (NaCl)
I.1. Analiza elementală

I.2. Amprentare izotopică IRMS

I.3. Analiza termogravimetrică

I.4. Determinare cenușă

I.5. Determinare azot total – 1

Activitate 1.2. Dezvoltarea tehnologiilor pentru obținerea prin procesare minimală a ingredientelor alimentare funcționale – elaborare ME și proiectare nivel pilot
În cadrul fazei 1/2023 au fost elaborate și realizate 2 modele experimentale (ME) de procesare minimală a subproduselor la nivel de laborator și proiectarea acestora la nivel pilot. Primul model experimental (ME) a constat în utilizarea subproduselor pentru a obține băuturi fermentative, cu proprietăți biochimice și biologice superioare. Al doilea ME a constat în lizarea celulelor de drojdie de bere epuizată.

Rezultate și indicatori de rezultate – Faza 1
•Materii prime și subproduse rezultate din diverse ramuri ale industrie alimentare (industria de procesare mere, berii, morărit-panificație, lapte) evaluate inițial fizico-chimic, microbiologic, toxicologic și nutrițional;
•2 ME procesare minimală subproduse agroalimentare,
•proiectare pilot
•analiză SWOT;
•pagină web funcțională:
https://icechim.ro/project/ader1712/
•1 comunicare la conferința internațională PRIOCHEM – XIXth
edition/2023, respectiv ”THE PROPERTIES OF BIOPRODUCTS FROM STREAMLINED ULTRASONIC LYSIS OF SPENT BREWER’S YEAST CELLS ARE HIGHLY INFLUENCED BY LYSIS PARAMETERS”, Ciobanu, L. și colab. (Premiu Mențiune Specială)
Efecte scontate
Creșterea eficienței și a sustenabilității întreprinderilor agro-industriale care valorifică subprodusele utilizate în proiect (borhot de mere, drojdie epuizată de bere, pleavă, zer)
Concluzii
Din punct de vedere științific și tehnic, activitățile și obiectivele prevăzute în faza 1/2023 au fost atinse în totalitate, fiind realizate caracterizările din punct de vedere fizico-chimic, toxicologic și nutrițional ale materiilor prime și sub-produselor selectate, precum și elaborarea și realizarea a 2 modele experimentale (ME) pentru procesarea minimală cu scopul obținerii de ingrediente și produse alimentare funcționale la nivel de laborator și proiectarea la nivel pilot.
Faza 2
Validarea evaluării materiilor prime și obținerea ingredientelor funcționale și a produselor alimentare la nivel de laborator
Perioada de implementare 31.10.2023 – 30.10.2024
Obiectivele fazei 2: (1) validarea potențialului unor produse secundare rezultate din diverse ramuri ale industriei alimentare (din industria de procesare a merelor, industria berii, industria de morărit și panificație, industria laptelui), în vederea identificării soluțiilor optime de ingrediente pentru a crește valoarea tehnologică și nutritivă a unor produse alimentare; (2) Elaborarea și optimizarea a 5 tehnologii și secvențe tehnologice detaliate la nivel de laborator, destinate obținerii a 7 ingrediente și 5 produse alimentare inovative, cu valoare adăugată ridicată și cu puternic potențial de piață, destinate echilibrării nutriționale a dietei consumatorului modern; (3) Proiectarea la nivel pilot.
Activitate 2.1. Evaluarea materiilor prime și subproduselor utilizate – validare
În cadrul celei de-a doua etape a proiectului ADER 17.1.2, accentul a fost pus pe validarea metodelor de investigație utilizate în procesul de evaluare a materiilor prime și a subproduselor alimentare în vederea obținerii de ingrediente funcționale și produse alimentare la nivel de laborator. Această etapă și-a propus să aprofundeze și să confirme rezultatele obținute în etapa anterioară, consolidând direcția de valorificare durabilă a subproduselor din industria agroalimentară și contribuind astfel la reducerea risipei alimentare și optimizarea resurselor utilizate. Astfel, activitățile desfășurate au avut ca scop validarea și verificarea unor metode analitice, biochimice și microbiologice esențiale pentru caracterizarea compoziției bioactive și evaluarea siguranței materiilor prime destinate dezvoltării ingredientelor funcționale și a produselor alimentare. Activitățile au debutat cu un studiu documentar aprofundat privind metodele de validare și verificare analitică, biochimică și microbiologică, fundamentând astfel teoretic procesul de adaptare și implementare ulterioară a metodelor specifice de testare în conformitate cu cerințele de calitate și siguranță ale industriei alimentare. Au fost validate și verificate mai multe metode, esențiale pentru evaluarea detaliată a probelor de origine vegetală și a produselor alimentare derivate. Materiile prime analizate sunt prezentate în Schema 1.

Activitate 2.2. Dezvoltarea tehnologiilor pentru obținerea prin procesare minimală a ingredientelor alimentare funcționale – nivel de laborator
În cadrul fazei 2/2024 au fost dezvoltate 5 tehnologii de procesare minimală a subproduselor la nivel de laborator. Primele 3 tehnologii au constat în utilizarea subproduselor pentru a obține ingrediente funcționale prin procese fermentative. A patra tehnologie a constat în obținerea de ingrediente funcționale prin lizare celule de drojdie de bere epuizată. A cincea tehnologie a implicat un procedeu de extracții secvențiale de compuși bioactivi din subproduse.



Activitate 2.3. Dezvoltarea tehnologiilor / secvențelor tehnologice detaliate și obținerea și caracterizarea produselor alimentare – nivel de laborator și proiectare nivel pilot
În cadrul fazei 2/2024 au fost dezvoltate 6 tehnologii / secvențe tehnologice detaliate de obținere a 6 produse alimentare cu valoare nutrițională și tehnologică adăugată mare la nivel de laborator. Primele 3 tehnologii au constat în utilizarea subproduselor pentru a obține produse alimentare și nutraceutice pe bază de procese fermentative, cu proprietăți biochimice și biologice superioare. Tehnologia 4 a constat în obținerea de batoane, Tehnologia 5 în obținerea de crackerși și Tehnologia 6 în obținerea de conserve pe baza subproduselor, materiilor prime și ingredientelor funcționale.



Activitatea 2.4. Management proiect, comunicarea, diseminarea și exploatarea rezultatelor
Activitatea de comunicare și diseminare a fost realizată conform planificării.
Comunicări la conferințe internaționale:
1. Fulvia Manolache, Mirela Cucu, Mihaela Multescu, Gabriela Criveanu-Stamatie, Beatrice Poteras, Diana Constantinescu-Aruxandei, Denisa Duta. Characterization and Potential Health Benefits of Nutrient-Rich By-Products from Various Food Sectors, 23rd Romanian International Conference on Chemistry and Chemical Engineering (RICCCE), Constanța, 4-7 Septembrie 2024 (poster)
2. Ecaterina-Andreea Constantin, Oana-Romina Botoran, Florentina Matei, Diana Constantinescu-Aruxandei, Florin Oancea. Optimizing fermentation processes: valorization of by-products in a new approach for products in the food industry, The 20th International Symposium “PRIORITIES OF CHEMISTRY FOR A SUSTAINABLE DEVELOPMENT”, PRIOCHEM XX, 2024 (poster)
3. Mălina Deșliu Avram, Ecaterina Andreea Constantin, Diana Constantinescu-Aruxandei, Florin Oancea. Analysis of polyphenols and antioxidant activity obtained from a two-step extraction of apple pomace, The 20th International Symposium “PRIORITIES OF CHEMISTRY FOR A SUSTAINABLE DEVELOPMENT”, PRIOCHEM XX, 2024 (poster)
4. Oana Romina Botoran, Elisabeta Irina Geană, Claudia Șandru, Corina Ciucure, Nadia Păun, Andreea Maria Iordache, Diana Ionela Popescu, Roxana Elena Ionete. Preliminary investigations of agro-industrial by-products: an integrated approach to sustainability and food safety, The 20th International Symposium “PRIORITIES OF CHEMISTRY FOR A SUSTAINABLE DEVELOPMENT”, PRIOCHEM XX, 2024 (poster)

Cereri de brevet
1.Florin Oancea, Diana Constantinescu-Aruxandei, Livia Teodora Ciobanu, Mălina Deșliu-Avram, Naomi Tritean, Carmen Lupu, Maria Antonia Tănase. Potențiator de gust și aromă și procedeu pentru obținerea acestuia, 00643/2024
2.Florin Oancea, Diana Constantinescu-Aruxandei, Ecaterina-Andreea Constantin, Naomi Tritean, Mălina Deșliu-Avram, Eliza Gabriela Brettfeld, Luminița Dimitriu. Băutură multifuncțională și procedeu pentru obținerea acesteia, 00642/2024
Articol ISI:
1. Livia Teodora Ciobanu, Diana Constantinescu-Aruxandei, Ileana Cornelia Farcasanu, Florin Oancea, Spent brewer’s yeast lysis enables a best out of waste approach in beer industry, IJMS (FI 4,9)

Rezultate și indicatori de rezultate – Faza 2
•Materii prime și subproduse rezultate din diverse ramuri ale industriei alimentare (industria de procesare mere, berii, morărit-panificație, lapte) validate fizico-chimic, microbiologic, toxicologic și nutrițional;
•5 Tehnologii de obținere ingrediente funcționale prin procesare minimală a subproduselor agroalimentare,
•7 Ingrediente funcționale
•6 Tehnologii de obținere produse alimentare pe baza subproduselor agroalimentare;
•pagină web actualizată:
ADER 17.1.2
•4 comunicări la conferințe/simpozioane internaționale
•2 cereri de brevet OSIM
•1 articol ISI (FI 4,9)
•1 masă rotundă pentru promovarea rezultatelor
Efecte scontate
Creșterea eficienței și a sustenabilității întreprinderilor agro-industriale care valorifică subprodusele utilizate în proiect (borhot de mere, drojdie epuizată de bere, pleavă, zer).
Concluzii
Din punct de vedere științific și tehnic, activitățile și obiectivele prevăzute în faza 2/2024 au fost atinse în totalitate, fiind validate caracterizările din punct de vedere fizico-chimic, toxicologic și nutrițional ale materiilor prime și sub-produselor selectate, precum și elaborarea, realizarea a 5 și 6 Tehnologii pentru procesarea minimală cu scopul obținerii de ingrediente și respectiv produse alimentare funcționale la nivel de laborator și proiectarea la nivel pilot. Au fost realizați și depășiți indicatorii de rezultat.
Faza 3
Testarea tehnologiilor de obținere ingrediente funcționale și produse alimentare la nivel pilot
Perioada de implementare 31.10.2024 – 30.10.2025
Obiectivele fazei 3: (1) Elaborarea și testarea la nivel pilot a tehnologiilor și secvențelor tehnologice destinate obținerii a 7 variante de ingrediente funcționale pe bază de subproduse rezultate din diverse ramuri ale industriei alimentare; (2) Elaborarea și testarea la nivel pilot a tehnologiilor și secvențelor tehnologice destinate obținerii a 5 produse alimentare inovative, cu valoare adăugată ridicată și cu puternic potențial de piață, destinate echilibrării nutriționale a dietei consumatorului modern; (3) Evaluare fizico-chimică, senzorială, microbiologică și toxicologică și determinare funcționalitate pentru ingredientele și produsele alimentare obținute la nivel pilot; (4) Optimizarea schemelor tehnologice.
Activitate 3.1. Dezvoltarea tehnologiilor pentru obținerea prin procesare minimală a ingredientelor alimentare funcționale – nivel pilot
În cadrul fazei 3/2025 au fost testate 5 tehnologii pentru obținere ingrediente alimentare funcționale prin procesare minimală la nivel pilot, conform planului. Primele 3 tehnologii au constat în utilizarea subproduselor pentru a obține ingrediente funcționale prin procese fermentative. A patra tehnologie a constat în obținerea de pereți celulari de drojdie de bere epuizată și extract de drojdie de bere prin lizarea celulelor de drojdie de bere epuizată la nivel pilot. A cincea tehnologie a implicat extracții de compuși bioactivi la nivel pilot. Schemele tehnologice au fost optimizate. Următoarele ingrediente funcționale au fost obținute:
-3 subproduse fermentate
-nanoceluloză bacteriană
-pereți celulari de drojdie
-potențiatori de gust și aromă
(extract de drojdie de bere epuizată)
-Pectină
-Extract polifenolic

Evaluare senzorială, fizico-chimică, microbiologică și toxicologică a ingredientelor obținute la nivel pilot
S-a realizat un raport de evaluare senzorială, microbiologică, toxicologică și fizico-chimică a ingredientelor obținute la nivel pilot.
Analizele microbiologice au confirmat absența contaminării patogene și o activitate a apei redusă (Aw <0,45), indicând stabilitate și siguranță microbiologică. Testele de viabilitate celulară au demonstrat lipsa efectelor citotoxice la concentrații moderate, susținând compatibilitatea acestor ingrediente cu utilizarea alimentară.
Conținuturile de plumb, cadmiu și crom au fost sub limitele impuse de Regulamentul (UE) 915/2023, iar profilul mineral (Cu, Zn, Mn, Co, Ni) a evidențiat valori normale, fără acumulări toxice. Fermentarea a determinat o reducere semnificativă a acidului fitic (până la 90%), îmbunătățind biodisponibilitatea mineralelor esențiale. Analiza FT-IR a confirmat transformări structurale și biochimice specifice fermentației, prin modificări ale benzilor caracteristice proteinelor, carbohidraților și compușilor fenolici. Vâscozitatea soluției de 4% pectină, determinată cu un viscozimetru Ubbelohde 1B viscometer (IVa), la o temperatură constantă de 25°C, menținută cu ajutorul unui termostat, a fost de 412 mPa.s, similară cu cea a produselor comerciale. Pereții celulari de drojdie au avut efect de reducere a tensiunii superficiale a apei, măsurat cu un tensiometru optic, deci au capacitate de agent emulgator. Extractele au avut un conținut semnificativ de polifenoli și o activitate antioxidantă semnificativă. Unele ingrediente au avut efecte prebiotice.
Activitate 3.2. Dezvoltarea tehnologiilor/secvențelor tehnologice detaliate și obținerea și caracterizarea produselor alimentare – nivel pilot
În cadrul acestei activități au fost dezvoltate 7 tehnologii de obținere a 7 produse alimentare cu valoare nutrițională și tehnologică adăugată mare la nivel pilot. Primele 3 tehnologii au constat în utilizarea subproduselor pentru a obține produse alimentare și nutraceutice pe bază de procese fermentative;
Tehnologia 4 a constat în obținerea de batoane;
Tehnologia 5 a constat în obținerea de crackerși;
Tehnologia 6 a constat în obținerea de conserve pe baza subproduselor, materiilor prime și ingredientelor funcționale;
Tehnologia (7) a constat în producerea de bomboane gumate cu valoare nutraceutică ridicată.
Schemele tehnologice au fost optimizate.

Evaluare aprofundată senzorială, fizico-chimică, microbiologică și toxicologică a produselor alimentare obținute la nivel pilot
În cazul produselor pe bază de procese fermentative, s-a realizat un raport cu următoarele analize: polifenoli totali (TPC), flavonoide totale (TFC), acizi hidroxicinamici totali (HAT), carbohidrați, acid D/L-lactic, siliciu solubil, microbiologice și toxicologice. Nu au fost evidențiate niveluri de metale grele (Cd, Pb, Ni, Co, Cr) peste limita maximă admisă și nici contaminări cu tulpini enteropatogene. Nu s-au evidențiat efecte citotoxice la concentrații moderate. O serie de compuși polifenolici au fost identificați și cuantificați cu UHPLC-MS/MS, iar funcționalitatea unor compuși a fost simulată prin analiză in silico. S-a realizat și un raport privind funcționalitatea băuturilor fermentate prin analiză de activitate antioxidantă, antimicrobiană și prebiotică. S-a determinat dinamica microorganismelor prin qPCR și UFC și au fost izolate tulpini probiotice (bacterii și drojdii).
În cazul produselor de la tehnologiile 4-6, a fost realizat un raport de cercetare privind evaluarea aprofundată senzorială, fizico-chimică, microbiologică și toxicologică a celor 3 produselor alimentare obținute la nivel pilot (baton proteic aglutenic, crackerși și conserve de fructe-legume). Produsele au fost testate prin analize fizico-chimice, senzoriale, microbiologice, toxicologice și spectroscopice (FT-IR, UV-VIS, ICP-MS).
Rezultatele arată că batoanele proteice aglutenice prezintă un conținut proteic ridicat (14–16%), un profil glucidic echilibrat (51–56%) și o capacitate antioxidantă de 97%. Produsele prezintă o textură fermă, stabilitate microbiologică (Aw < 0,45; <10 UFC/g) și siguranță toxicologică conform Reg. (UE) 915/2023. Crackerșii obținuți au prezentat o reducere a valorii energetice (360–380 kcal/100 g), creșterea conținutului de fibre și antioxidanți (activitate DPPH ≈98%) și o conformitate microbiologică completă. Spectrele FT-IR au confirmat stabilitatea structurală a macromoleculelor alimentare. Conservele pe bază de fructe și legume au demonstrat un profil nutrițional echilibrat, cu scăderea zaharurilor (≈18%) și creșterea fibrelor (≈15%). Variantele finale au prezentat o activitate antioxidantă ridicată (>98%) și un conținut scăzut de metale grele (Pb <0,001 mg/kg).
Activitate 3.3. Management proiect, comunicarea, diseminarea și exploatarea rezultatelor
Activitatea de comunicare și diseminare a fost realizată conform planificării.
Comunicări științifice:
1.Ecaterina-Andreea Constantin, Naomi Tritean, Florentina Matei, Diana Constantinescu-Aruxandei, Florin Oancea. Exploring the bioactive potential of grape pomace in water kefir fermentation, Workshop exploratoriu NeXT-Chem “Tehnologii inovatoare trans-sectoriale”, București, 22-23 mai 2025 (prezentare orală);
2.Luminita Dimitriu, Diana Constantinescu-Aruxandei, Daniel Preda, Cristian-Andi Nicolae, Mihaela Ganciarov, Marius Ghiurea, Florin Oancea. Hydrogen-bonding networks in natural deep eutectic systems modulate the functional behavior of polyphenols, Simpozionul Internațional „Prioritățile chimiei pentru o dezvoltare durabilă”, PRIOCHEM XXI, 15-17 octombrie 2025 (poster);
3.Ecaterina-Andreea Constantin, Camelia Diguță, Florentina Matei, Diana Constantinescu-Aruxandei, Florin Oancea. Characterization of microbial interactions in the spontaneous fermentation of a traditional Romanian product, borș. Simpozionul Internațional „Prioritățile chimiei pentru o dezvoltare durabilă”, PRIOCHEM XXI, 15-17 octombrie 2025 (poster)
4.Cătălina Beatrice Poteraș, Denisa Duță, Diana Constantinescu-Aruxandei, Fulvia Ancuța Manolache. Assessment of Modern Consumer Nutritional Requirements and Preferences for Novel Food Products: A Survey-Based Study, Simpozionul Internațional „Scientific Symposium – Current Trends in Natural Sciences” (SS-CTNS), Pitești 22–24 mai 2025 (poster prezentat online).

Cereri de brevet:
1.Florin Oancea, Ionuț Moraru, Diana Constantinescu-Aruxandei, Angela Moraru, Ecaterina Andreea Constantin, Luminița Dimitriu. Compoziție multifuncțională pe bază de pectină și procedeu de obținere, A00472/23.10.2025 (ICECHIM + Medica)
2.Fulvia Ancuța Manolache, Cătălina Beatrice Poteraș, Denisa Eglantina Duță, Nastasia Belc, Florin Oancea, Diana Constantinescu-Aruxandei, Livia Teodora Zugravu. Baton proteic aglutenic și procedeu de obținere, A00468/22.10.2025 (IBA + ICECHIM)
Articole ISI:
1.Ecaterina-Andreea Constantin, Luminita Dimitriu, Florentina Matei, Diana Constantinescu-Aruxandei, Florin Oancea, Adding value to the agri-food side-streams – a review on the Romanian approach to apple pomace; trimis spre publicare la revista Scientific Papers. Series B. Horticulture (FI 0,4)
Mese rotunde:
1.Masă rotundă organizată de Partener 3 (Medica), cu tema “Ingrediente funcționale pe bază de subproduse rezultate din industria alimentară pentru punerea în valoare a produselor tradiționale”, cu participarea partenerilor din consorțiu și a reprezentanților mediului de
cercetare și sectorul industrial, 02.10.2025, sediul Medica.
2.Masă rotundă organizată de Partener 1 (IBA), eveniment dedicat prezentării și promovării rezultatelor obținute la nivel pilot, cu participarea partenerilor din consorțiu și a reprezentanților mediului de cercetare și sectorul industrial, 10.10.2025, sediul IBA.

Rezultate și indicatori de rezultate – Faza 3
•5 Tehnologii de obținere ingrediente funcționale prin procesare
minimală a subproduselor agroalimentare, testate la nivel pilot;
•7 ingrediente funcționale obținute la nivel pilot;
•7 Tehnologii de obținere produse alimentare pe baza subproduselor agroalimentare, testate la nivel pilot;
•7 produse alimentare obținute la nivel pilot.
•Au fost realizate următoarele rapoarte: Raport de cercetare privind evaluarea aprofundată, din punct de vedere senzorial, fizico-chimic, microbiologic, toxicologic a produselor alimentare obținute (pilot); Raport privind funcționalitatea produselor obținute (pilot); Rapoarte complete de analiză a ingredientelor și produselor obținute (pilot);
•pagină web actualizată:
ADER 17.1.2
•4 comunicări la conferințe/simpozioane internaționale
•2 cereri de brevet OSIM
•1 articol ISI (FI 0,4)
•2 mese rotunde pentru promovarea rezultatelor
Efecte scontate
Rezultatele demonstrează că integrarea subproduselor agroalimentare și optimizarea proceselor tehnologice pot genera produse funcționale sigure, stabile și nutritiv valoroase, în conformitate cu cerințele actuale de sustenabilitate și alimentație echilibrată.
Prin testarea cu succes a tehnologiilor la nivel pilot se mai face un pas înspre creșterea eficienței și sustenabilității întreprinderilor agro-industriale care valorifică subproduse. Tehnologiile propuse valorifică ingrediente funcționale și subproduse agroalimentare, contribuind la dezvoltarea unor produse sigure, sustenabile și cu potențial ridicat de aplicare industrială.
Concluzii
În concluzie au fost realizate toate activitățile propuse pentru faza 3/2025 și au fost atinse și depășite toate obiectivele. Au fost realizați și depășiți indicatorii de rezultat. În faza 4/2026 se va continua cu următoarele activități pentru optimizarea schemelor tehnologice și adaptarea tehnologiilor propuse la scară industrială.