Formularea de produse cosmetice protective obținute prin aplicarea
strategiilor integrate și durabile ale bioeconomiei
BioProtect
PN-III-P2-2.1-PED-2021-0273
(644PED/2022)
Expunerea cronică a pielii umane la radiațiile solare UV este recunoscută pe scară largă drept factorul principal responsabil pentru foto-îmbătrânire. Din aceste motive, rolul protecției este esențial pentru a evita cancerul de piele și alte efecte nedorite.
Scopul proiectului
Scopul proiectului BioProtect este de a propune utilizarea nanomaterialelor atât ca ingredient activ, cât și ca sistem de livrare a compușilor bioactivi (amestecuri de compuși fenolici – rutin și quercitină) recuperați din subproduse de struguri pentru dezvoltarea produselor cosmetice cu proprietăți de blocare a radiațiilor UV.
Autoritate contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării
Perioada de implementare: 21/06/2022-20/06/2024
Buget: 598.795 lei
Director proiect: Dr. Habil. Irina Fierăscu
Coordonator:
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București
Director de proiect: Dr. Habil. Irina Fierăscu
Partener:
Universitatea POLITEHNICA din București,
Responsabil partener: Dr. Ing. Aurelian Cristian Boscornea
Proiectul BioProtect propune utilizarea nanomaterialelor atât ca ingredient activ, cât și ca sistem de livrare a compușilor bioactivi recuperați din subproduse de struguri pentru dezvoltarea produselor
cosmetice cu proprietăți de blocare a radiațiilor UV. Moleculele țintă obținute prin tehnologiile verzi din produsele secundare ale strugurilor pot fi utilizate ca potențiali blocker-i UV activi în formulările cosmetice, fiind livrate prin intermediul nanomaterialelor apatitice.
Dezvoltarea metodelor de sinteză pentru sistemul de livrare și adaptarea metodelor de extracție a subproduselor din struguri.
Perioada de implementare: 21/06/2022 – 31/12/2022
Activități:
Dezvoltarea tehnologiei de obținere a formulărilor de protecție solară cu sistem de livrare activ și compuși naturali.
Perioada de implementare: 01/01/2023 – 31/12/2023
Activități:
Demonstrarea si validarea solutiilor propuse
Perioada de implementare: 01/01/2024 – 20/06/2024
Activități:
Lucrări publicate
Manifestări științifice
Premii instituționale & individuale
Dezvoltarea metodelor de sinteză pentru sistemul de livrare și adaptarea metodelor de extracție a subproduselor din struguri.
Rezumat
Industria strugurilor, în special a vinului, generează subproduse bogate în nutrienți, care sunt subutilizate și ajung adesea să polueze mediul. După extragerea sucului de struguri, materialele rămase nu sunt evaluate în prezent ca deșeuri foarte profitabile, fiind aruncate în principal în spații deschise, cauzând astfel probleme de mediu.
În acest context, obiectivul general al proiectului „Formularea de produse cosmetice protective obținute prin aplicarea strategiilor integrate și durabile ale bioeconomiei – BIOProtect” este de a propune utilizarea nanomaterialelor atât ca ingredient activ, cât și ca sistem
de livrare a compușilor bioactivi recuperate din subprodusele industriei strugurilor, pentru dezvoltarea produselor cosmetice, moleculele țintă obținute prin tehnologii verzi fiind utilizate ca potențiali blocanți activi UV în formulările cosmetice care sunt „transportate” prin intermediul hidroxiapatitei substituite.
Activitățile prevăzute a fi realizate de către parteneri pe parcursul primului an de implementare au fost:
Livrabilele asumate prin contractul de finanțare pentru Etapa 1 a proiectului au fost realizate integral, după cum urmeaza:
Rezultatele obținute au fost diseminate în cadrul comunității științifice (1 lucrare publicata in Revistă cotată ISI Q1/Q2, 3 participări la conferinte internationale, participari la tirguri si expozitii de inventica si inovare), rezultatele diseminării fiind prezentate pe larg în cadrul site-ului proiectului (varianta în limba română – https://icechim.ro/project/bioprotect_ro/, varianta în limba engleză – https://icechim.ro/project/bioprotect_en/); proiectul s-a bucurat și de promovare prin intermediul newsletter-ului săptămânal al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (https://research.gov.ro/uploads/comunicare/buletin-informativ/2022/buletin-informativ-mcid-nr-43.pdf).
Activitățile propuse au fost realizate integral, susținând continuarea proiectului în anul 2023.