Soluţii ecologice avansate pentru creşterea siguranţei alimentare a legumelor şi fructelor, de la producător la consumator
PN-IV-P7-7.1-PTE-2024-0607 (57PTE/2025)
În contextul preocupărilor crescânde privind sănătatea publică și sustenabilitatea mediului, cercetarea în domeniul soluțiilor ecologice pentru îmbunătățirea siguranței alimentare a fructelor și legumelor reprezintă un punct focal al activităților științifice contemporane. Deși includerea produselor proaspete în dieta zilnică este crucială pentru menținerea unei alimentații echilibrate și sănătoase, această practică poate fi însoțită de riscuri precum expunerea la reziduuri de pesticide, bacterii patogene și alte forme de contaminare.
Scopul proiectului
Proiectul „Soluții ecologice avansate pentru creșterea siguranței alimentare a legumelor și fructelor, de la producător la consumator – SIGUR”, își propune să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea unei soluții inovatoare și ecologice pentru spălarea fructelor și legumelor, care să asigure îndepărtarea eficientă a contaminanților nocivi, fără a compromite calitatea sau siguranța alimentelor
Autoritate contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării
Perioada de implementare: 02/06/2025-31/05/2027
Buget total proiect: 1.884.538 lei
Buget partener ICECHIM: 375.000 lei
Responsabil de proiect: Dr. Ing. Irina Elena Chican
Coordonator proiect: HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.,
Director proiect: Dr. ing. Daniela IONESCU
Partener 2: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București
Responsabil proiect: Prof. Univ. Dr. Alina Ruxandra Eugenia ORTAN
Proiectul își propune să ofere o soluție completă, prima la nivel național, care să fie implementată la scară largă și să contribuie la îmbunătățirea sănătății publice și protejarea mediului înconjurător. Proiectul SIGUR se concentrează pe transferul unei tehnologii ce reprezintă o metodă ecologică de sinteză a surfactanților naturali, și condiționarea acestora cu fitocompuşi cu potențial ridicat de antimicrobian, într-o soluție ecologică destinată pentru a îndepărta în siguranță murdăria, încărcătura microbiană, pesticidele și ceara de pe fructele și legumele proaspete, fără a le altera gustul și proprietățile, oferind astfel o soluție sustenabila pentru creșterea siguranței alimentare și nutriționale.
Activități preliminare pentru validarea tehnologiei la nivel industrial.
Perioadă de implementare: 02.06.2025-31.12.2025
Activități partener ICECHIM:
Implementarea tehnologiei propuse in mediul industrial.
Perioada de implementare: 01.01.2026-31.12.2026
Activități partener ICECHIM:
Validarea tehnologiei propuse în mediul industrial.
Perioada de implementare: 01.01.2027-31.05.2027
Activități partener ICECHIM:
În construcție
În construcție
În construcție