PRIOCHEM
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM
este gazda
Simpozionului Internațional
„PRIORITĂȚILE CHIMIEI PENTRU O DEZVOLTARE DURABILĂ”
PRIOCHEM XX
Eveniment organizat sub egida și cu suportul
PRIOCHEM XX
În perioada 16-18 octombrie 2024 va avea loc cea de-a douăzecea ediție a Simpozionului Internațional Prioritățile chimiei pentru o dezvoltare durabilă PRIOCHEM XX, un eveniment de tradiție al INCDCP – ICECHIM. Cercetătorii aflați în primii ani de carieră, precum și cei cu experiență sunt invitați să-și prezinte rezultatele cele mai recente din domeniul chimiei și ingineriei chimice, cu aplicații diverse, precum dezvoltarea de materiale inteligente, bioeconomie, economie circulară, protecția patrimoniului cultural, noi materiale pentru energie sau protecția mediului.
Înființat în anul 1950, ICECHIM desfășoară neîntrerupt de peste șapte decenii activități de cercetare-dezvoltare remarcabile în chimie și ingineria chimică.
PRIOCHEM se axează pe domeniile de cercetare ale institutului, asociate cu PNCDI IV și SNCISI 2022-2027 (cuprinse în programul Horizon Europe) și este organizat cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Simpozionul se va desfășura pe următoarele secțiuni:
Nume | Indicativ |
---|---|
1. Materiale multifuncționale, nanocompozite, tehnologii inovatoare și conservarea patrimoniului cultural | 1 – MTCH |
2. Bioresurse, biotehnologii și biorafinare | 2 – BBB |
În parteneriat cu
Societatea de Chimie din România
Fundația “C.D. Nenițescu”
Tech talks – Întâlniri cu mentorii!
Cu ocazia celei de-a XX-a ediții, PRIOCHEM introduce un nou concept dedicat tinerilor cercetători (și nu numai)!
Tech Talks – Întâlniri cu Mentorii! reprezintă o oportunitate captivantă pentru tinerii cercetători și studenți de a interacționa cu cercetători de renume din diverse domenii științifice și tehnologice, mentorii de astăzi și de mâine în diferite domenii ale cunoașterii, precum și de a descoperi domeniile științifice prezente și viitoare de interes la nivel mondial. Acest eveniment are ca scop inspirarea și formarea unei noi generații de cercetători.
Participând la eveniment și interacționând cu invitații noștri, tinerii cercetători vor putea obține perspective valoroase, o privire asupra viitorului domeniului CDI și oportunități de networking cu cercetători proeminenți din mediul național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare.
Participanți confirmați (în ordine alfabetică):
Invitați (în ordine alfabetică)
Programul științific
Va cuprinde: conferințe plenare, comunicări orale, sesiuni de postere, mese rotunde, workshopuri (evenimente satelit), expoziții.
Comunicările orale
Postere
Posterele acceptate de Comitetul Științific (programate) vor fi prezentate în format fizic sau online, conform instrucțiunilor organizatorilor.
Expoziții
Vor fi invitate firme/organizații care să își expună produsele sau să susțină prezentări, în afara programului științific.
Expozanți:
Informații importante
Program
Evenimente satelit
Proiectul INSPIRE urmărește să conecteze cercetarea științifică cu nevoile societății. Acesta va face acest lucru prin crearea unui mediu de cercetare incluziv și transparent, folosind abordarea Open Responsible Research and Innovation (ORRI). Proiectul își propune să implice diferite grupuri din societate în decizia privind activitățile de cercetare de interes, precum și pentru a se asigura că rezultatele cercetărilor sunt disponibile pe scară largă. De asemenea, dorește să găsească un echilibru între deschiderea științei și asigurarea faptului că rezultatele cercetării sunt utile și valoroase. Scopul final este de a crea inovații durabile și benefice societății, în special în domenii precum economia verde și circulară.
Pentru a face acest lucru, INSPIRE va urmări mai mulți pași pentru a include principiile ORRI în cadrul institutului și IMM-ului partener. Va organiza ateliere de lucru pentru a informa cercetătorii despre subiecte importante ale ORRI, cum ar fi asigurarea faptului că cercetarea este echitabilă și diversificată, implicarea cetățenilor și transparența cu privire la practicile de cercetare. Proiectul va crea, de asemenea, instrumente care să-i ajute pe cetățeni să participe la luarea deciziilor și o modalitate de a măsura impactul rezultatelor cercetării.
INSPIRE a primit finanțare de la proiectul REINFORCING (Horizon Europe) iar perioada de implementare este de 1 an (01.09.2024-31.08.2025).
Scopul workshop-ului este de a prezenta participanților principiile ORRI și activitățile proiectului REINFORCING.
Pentru participare, vă rugăm să vă înscrieți folosind următorul formular.
Moderator: Dr. chim. Mihaela Frîncu, Director Centru de Transfer Tehnologic CTT-ICECHIM, contact: mihaela.frincu@icechim.ro
Data: 15.10.2024, ora 10.00.
Inovația pornește de la creativitate, idei mărețe și pare a fi un mister; însă, analizând procesul de inovare, constatăm că acesta este, de asemenea, o abordare sistematică (din 3000 de idei mărețe, doar una devine o inovație de succes, adică având un impact pe piață și în societate).
După mesele rotunde de succes anterioare, “Make innovation happen” (PRIOCHEM 2022) și “Innovation way – from wishful thinking to real-life applications” (PRIOCHEM 2023), să discutăm, să împărtășim bune practici, lecții învățate și chiar să dezbatem cât de mult inovația este un mister și cât de mult o abordare sistematică.
Moderator: Dr. ing. Nicolae Varachiu, Specialist Inovare, contact: nicolae.varachiu@icechim.ro
Data: 15.10.2024, ora 12.00.
Integrarea standardizării, valorificării cunoașterii și diplomației științifice poate spori semnificativ impactul și acoperirea globală a eforturilor de cercetare și inovare (C&I). Această integrare asigură recunoașterea universală a progreselor științifice și tehnologice, utilizarea eficientă a acestora și contribuția la cooperarea internațională și la formularea politicilor.
Moderator: DrBA Ada Lorena Niculiță, Specialist Marketing, contact: lorena.niculita@icechim.ro
Data: 15.10.2024, ora 11.00.
Scopul evenimentului este de a prezenta rezultatele preliminare obținute la jumătatea implementării proiectului ADER 17.1.2, în ceea ce privește valorificarea prin tehnologii sustenabile a fluxurilor de produse secundare rezultate din diverse ramuri ale industriei alimentare în vederea obținerii unor ingrediente sau produse alimentare inovatoare care combină diverse surse vegetale și/sau animale și care să poată contribui cu nutrienți ce nu sunt prezenți în materiile prime vegetale, reducând astfel nevoia de suplimentare cu alte ingrediente nutriționale și aditivi.
Moderatori: Dr. chim. Diana Constantinescu-Aruxandei, Director proiect și Dr. abil. Florin Oancea, Director Științific ICECHIM
Data: 15.10.2024, ora 15.00.
Proiectul „Design of new nanocelulose-based gas-carrier systems” (CELGAS) abordează o temă de interes major în rănile cronice, în special în cazul îmbătrânirii populației, care suferă de diabet sau obezitate. Utilizarea sistemelor de transport de oxigen pe bază de nanoceluloză este o soluție nouă în tratamentul rănilor cronice care previne infecția rănilor și crește viabilitatea celulelor.
Moderator: Dr. ing. Denis Panaitescu
Data: 15.10.2024, ora 14.00.
Înscriere
Înscrierile la PRIOCHEM XX se fac online pe icechim.ro/priochem sau priochem.icechim.ro selectând în talonul de participare secțiunea vizată. În vederea participării, vă rugăm să completați integral talonul de participare.
Dacă sunteți autorul principal al lucrării cu care vă veți înscrie, vă rugăm să completați și să atașați în talon modelul de rezumat de mai jos.
Taxa de participare
Taxa de participare, echivalentă înscrierii unei singure contribuții științifice, se va plăti în contul ICECHIM RO82RNCB0077015755980001, deschis la B.C.R. Sector 6, cu specificația „Taxă participare Simpozion PRIOCHEM XX – Standard/Student – Nume și prenume participant”.
Taxa de participare/lucrare | Până la 15 septembrie 2024 | 16 septembrie – 15 octombrie 2024 |
---|---|---|
Standard | 600 lei | 800 lei |
Student | 300 lei | 400 lei |
Termene limită
Ne pare rău, însă perioada de înscriere a trecut!
Publicare
Participanții au mai multe alternative pentru publicarea lucrărilor lor. Conform preferinței autorului înregistrat, lucrările pot fi publicate astfel:
– EMERG – Energy. Environment. Efficiency. Resources. Globalization (ISSN 2668-7003, ISSN-L 2457-5011, jurnal indexat în baze de date internaționale precum SCOPUS, EBSCO și Index Copernicus International);
– Materiale Plastice (Web of Science Core Collection, factor de impact JCR® – 0.6 pentru 2023);
– FARMACIA (Web of Science Core Collection, factor de impact JCR® – 1.4 pentru 2023);
– CRYSTALS (Web of Science Core Collection, factor de impact JCR® – 2.4 pentru 2023, Q2) – lucrările prezentate în cadrul PRIOCHEM XX pot fi publicate beneficiind de o reducere de 20% (30% pentru partenerii IOAP);
– GELS (Web of Science Core Collection, factor de impact JCR® – 5.0 pentru 2023, Q1) – lucrările prezentate în cadrul PRIOCHEM XX pot fi publicate beneficiind de o reducere de 20% (30% pentru partenerii IOAP);
– CRYSTALS (Web of Science Core Collection, factor de impact JCR® – 2.4 pentru 2023, Q2) – lucrările selectate prezentate în cadrul PRIOCHEM XX pot fi publicate în numărul special Advances in Materials for Sustainable Development, în urma procesului de recenzie;
În urma evaluării lucrărilor prezentate, vor fi oferite:
Detalii importante
Adresă:
ROMÂNIA, București, Sector 6, Splaiul Independenței nr. 202, cod poștal 060021
Telefon și fax:
Telefon: 021 315 32 99; Fax: 021 312 34 93
E-Mail:
Denumire | Persoana desemnată | Interior/contact |
---|---|---|
Președinte Comitet Științific/ Reprezentant Comitet de Organizare | Radu Claudiu FIERĂSCU | 142, e-mail: fierascu.radu@icechim.ro |
Secțiunea 1 – MTCH | Irina FIERĂSCU Adriana FRONE Tanța Verona IORDACHE | 136 123 124 |
Secțiunea 2 – BBB | Cristina ENĂSCUȚĂ Mălina DEȘLIU-AVRAM Ana-Maria GURBAN | 158 169 170 |
Comitetul Tehnic | Irina CHICAN Ada Lorena NICULIȚĂ Andra Bianca RUSU | 175 147 167 |
Volume de rezumate: