ANELIS PLUS
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București
este membru fondator al
Asociației Universităților, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare și
Bibliotecilor Centrale Universitare din România ANELIS PLUS
La data de 5 septembrie 2011, un număr de 47 de instituții din țară (21 universități, 21 institute de cercetare-dezvoltare și 3 biblioteci centrale universitare) s-au întâlnit la Iași și au hotărât înființarea unui consorțiu cu numele de Asociația Universităților, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare și Bibliotecilor Centrale Universitare din România ANELIS PLUS. Sufletul acestei inițiative a fost profesorul Gheorghe Popa de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a realizat astfel proiectul gândit cu câțiva ani mai înainte.
Printre fondatori s-a aflat și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București.
Scopul declarat în actul de constituire al asociației a fost:
Obiectivele urmărite de asociație sunt :
Soluția optimă pentru realizarea acestor obiective a fost finanțarea unui proiect în cadrul Programului Capacități, modulul I – Proiecte mari de investiții în infrastructura de Cercetare-Dezvoltare, Asigurarea accesului electronic național la literatura științifică pentru suținerea și promovarea sistemului de cercetare și educație din România (ANELIS PLUS), derulat în perioada 2013 – 2016 cu un buget total de 150.000.000 lei, din care 120.000.000 lei de la bugetul de stat.
Amănunte privind activitatea Asociației și derularea proiectului se pot găsi la adresa www.anelisplus.ro.
În anul 2017 Asociația Universităților, Institutelor de Cercetare–Dezvoltare și Bibliotecilor Centrale Universitare din România – ANELIS PLUS, a obținut finanțarea proiectului Acces Național Electronic la Literatura Științifică pentru Susținerea Sistemului de Cercetare și Educație din Romania – ANELIS PLUS 2020, prin contractul nr. 1/12.07.2017 din cadrul Programului Operațional Competitivitate – Axa 1- CDI, coordonat de Ministerul Cercetării și Inovării, în calitate de Organism Intermediar și Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management.
Obiectivul general al proiectului ANELIS PLUS 2020 este creșterea capacității de CDI a României în domeniile de specializare inteligentă și în sănătate. Proiectul este în conexiune cu obiectivul specific care se referă la creșterea participării românești în cercetarea la nivelul UE, creșterea vizibilității cercetării românești și a facilitării legăturilor cu structuri de cercetare din mediul internațional.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
OS1. Continuarea și diversificarea asigurării accesului cercetătorilor la publicații științifice internaționale în format electronic (reviste și cărți);
OS2. Dezvoltarea depozitului național de literatură știintifică electronică;
OS3. Creșterea numărului de instituții care beneficiază de acces la literatura știintifică electronică și realizarea extinderii pentru alte instituții publice cu activități în domeniul educației și cercetării;
OS4. Creșterea producției științifice a României reflectată în baze de date internaționale;
OS5. Creșterea numărului de co-publicații științifice public-private la 1 milion locuitori;
OS6. Creșterea numărului total de accesări ale resurselor informaționale oferite la nivel național.
Principalele rezultate ale proiectului vor fi:
Valoarea totală a proiectului este de 248.988.000 lei, din care valoarea totală eligibilă nerambursabilă este de 186.741.000 lei, iar cofinanțarea din partea instituțiilor membre ale Asociației ANELIS PLUS, participante în proiect, este de 62.247.000 lei.
Perioada de implementare este de 60 de luni (18.07.2017 – 17.07.2022).