Comunicate de presă
Proiectul EXCornsEED reprezintă un exercițiu de up-cycling – abordare proactivă a provocărilor în calea prosperității comunităților intracomunitare din perspectiva modelelor propuse de paradigma economiei circulare, cu scopul de a dezvolta și valida un protocol integrat, dedicat tehnologii verzi și durabile pentru recuperarea proteinelor și a moleculelor bioactive din subprodusele biorafinăriilor valorificate în producția de biocombustibili, și utilizarea acestora în formularea produse funcționale în domeniile alimentar, cosmetice și produse chimice.
Dintre membrii prestigiosului consorțiu pentru industriile pe bază de materie bio (BIC) s-au reunit pentru acest proiect următorii actori relevanți:
Universitatea Sapienza din Roma
(coordonator de proiect)
ENVIRAL, a.s. Leopoldov, SLOVACIA (producător comercial)
CTA (Corporația Tehnologică din Andaluzia), SPANIA
Innovation Engineering (expertiză în digital marketing)
Procter & Gamble Ltd. (inovator de produse de curățenie și întreținere)
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București, ROMÂNIA
( expertiză În nanoformularea compușilor recuperați din făina de rapiță)
CREA Italia (expertiză în gestiunea fluxurilor secundare ale biorafinăriilor)
TECNALIA Cercetare & Inovare, SPANIA
(expertiză în demararea analizelor de sustenabilitate și evaluare tehnico-economică)
Danone Nutricia Research (inovator de produse alimentare)
BIOZOON Food Innovations GMBH (inovator de produse alimentare)
Dr Lauranne S.r.l. (inovator de produse cosmetice)
HighChem (expertiză în știința culturilor)
Celabor scrl (dezvoltarea metodologică a valorizării fluxurilor secundare de la scară de laborator la scară semi-pilot intermediară)
Ultima întâlnire a partenerilor a oferit nu doar șansa de a discuta despre progresele realizate în cadrul consorțiului, ci și de a face schimb de idei cu întreaga echipă de proiect și cercetătorii implicați.
Audiența a fost încântată de rezultate și a oferit consorțiului ovații la scenă deschisă. Proiectul a fost perceput ca un progres semnificativ în domeniul bioeconomiei, cu accent deosebit pe dezvoltarea și validarea unui proces integrat de tehnologii inovatoare și extrem de durabile de extracție/purificare/concentrare care să fie aplicate fluxurilor secundare ale bio-rafinăriilor și multe participanții au fost încântați să vadă noile bio-rafinării în viitor.
EXCornsEED a fost un succes răsunător, iar societatea va continua să beneficieze de moștenirea acestuia în anii următori.
Arhiva digitală a proiectului aici https://www.excornseed.eu/
1 februarie 2023
Izvorul genialității încă n-a secat. – Pietro Aretino
Gala Cercetarii Românesti, a cărei ediții princeps s-a desfășurat în data de 31 ianuarie 2023, readuce în prim plan statutul omului de geniu între semeni și, mai cu seamă, cercetători români din diaspora – acasă.
INCDCP-ICECHIM a susținut inițiativa și campania de mediatizare on-line și in-situ cu ocazia mult așteptatului eveniment care a oferit clipe de rară claritate, concentrare şi viziune atotcuprinzătoare asupra impactului semnificativ al elitei românesti în știintele umaniste și exacte, la mărginimile mapamondului, şi a reliefat cu prisosință modestia românilor de seamă, adesea surprinzătoare, care izvorăşte din faptul că, îndeobşte, nu le sînt prezenţi lor înşile şi se consideră, pe drept cuvînt, oameni obişnuiţi.
Comunitatea INCDCP-ICECHIM felicită atât finaliștii cât și caștigătorii secțiunilor prezentate, precum și organizatorii și partenerii acestora!
Global Women’s Breakfast Romania 2023
26 ianuarie 2023
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București organizează a doua întâlnire din seria IUPAC Global Women’s Breakfast în România în data de 14 februarie 2022, orele 10:15 via Zoom și invită toate părțile interesate să se alăture campaniei de sensibilizare în vederea protejării dreptului la șanse egale în ecosistemul CDI.
Global Women’s Breakfast România se dorește a fi un eveniment “smart-casual” care facilitează formarea de comunități la scară locală, regională și internațională pentru a împărtăși în mod eficient ideile și strategiile pentru progres și dezvoltare organizațională.
Întâlnirile anuale #GWB România cu reprezentanți ai comunității locale de cercetare, conservare și educație reprezintă factorul de aderență socială la inițiativele de sensibilizare referitoare la drepturile și libertățile membrilor comunității științifice, și la bunele practici de leadership pentru a face din cercetare o profesie mai incluzivă, reprezentativă și mai accesibilă, atât la nivel individual, cât și instituțional – inclusiv cum să fii un aliat de nădejde pentru cei apropiați care se regăsesc în acest demers. Nu în ultimul rând, vom vorbi despre puterea colaborării și despre cât de valoros este să atragi oameni din medii diferite în echipele de proiect.
Global Women’s Breakfast România își propune să reunească cercetători, femei și bărbați, din toate tipurile de centre de cercetare și de la toate palierele de dezvoltare profesională, precum și practicieni care activează în toate domeniile științei, pentru a dezbate aspecte transdisciplinare și a socializa în cadrul unui mic dejun virtual. Obiectivul central este acela de a înlesni consolidarea unei comunități asertive dedicate depășirii barierelor din calea accesării oportunităților de dezvoltare profesională în domeniile STEM.
INCDCP-ICECHIM, în calitate de organizator, recomandă diseminarea publică a coordonatelor evenimentului – participarea este gratuită.
8 septembrie 2022
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Universitatea POLITEHNICA din București a organizat, în data de 6 septembrie 2022, forumul România Viitorului, INFO&Demo DAY dedicat publicului larg, la care au participat institute naționale de cercetare-dezvoltare, universități, start-up-uri de succes, factori de decizie politică și parteneri implicați activ în promovarea capitalului intelectual românesc și a intereselor de Stat atât la standurile expoziționale, cât și în cadrul unor paneluri și dezbateri ce vizează stimularea participațiunii pro-active a cercetării în spectrul antreprenoriatului social și vice-versa.
Prim-Ministrul României, Dl. Nicolae Ciucă, precum și reprezentanți din partea Comisiei Europene, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizarii, Ministerului Educației, Ministerului Economiei, a Băncii Mondiale și Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est au onorat cu prezența evenimentul organizat cu scopul de a atrage la masa consultărilor reprezentanți ai tuturor segementelor de interes economic pentru politicile publice ale României viitorului: politici publice pentru integrarea cercetării, inovării și a mediului antreprenorial, eforturi necesare pentru tranziția consistentă de la strategie la implementare, factori locali favorizanți pentru stimularea ecosistemelor circulare și pentru instrumente de finanțare.
Echipa Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București a fost prezentă la acest eveniment atât în calitate de expozant, cât și în cadrul panelului cu cercetători și antreprenori români, găzduit în Aula Magna a Universității POLITEHNICA din București.
„România Viitorului” este nu doar un eveniment în premieră, ci un punct de cotitură în paradigma cercetării și inovării românești și o declarație de asumare a unei transformări bazate pe un parteneriat solid între mediul public și sectorul privat, în plan intern și global.
Implicarea partenerilor de la Comisia Europeană și Banca Mondială confirmă încrederea că România se află pe drumul cel bun și avem toate șansele să devenim o voce puternică la nivel internațional. De asemenea, prezența Prim-Ministrului României, Nicolae Ciucă, este un semnal de susținere la cel mai înalt nivel, demersul făcând parte din efortul continuu al Guvernului de a promova parteneriatul public-privat pentru inovare și transfer tehnologic.
Ideea de a pune la aceeași masă institute de cercetare, universități și companii private este o parte esențială a mandatului meu de ministru, prin care cercetarea și inovarea devin motor principal pentru dezvoltarea României viitorului. Un viitor mai bun, aici, acasă”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Festivalul de Chimie 2022
“Totul e chimie/It’s all about chemistry”
1 septembrie 2022
Cu ocazia organizării celei de-a patra ediții a Festivalului de Chimie organizatorii își propun:
Ne va onora prezența Dumneavoastră în calitate de vizitator, voluntar sau sponsor și vă mulțumim anticipat pentru considerația acordată demersului nostru întru promovarea chimiei.
Festivalul este organizat de American Chemical Society (ACS) Romania Chapter și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie-ICECHIM București, în colaborare cu Societatea de Chimie din România, Institutul de Chimie-Fizică “I. Murgulescu” București, Facultatea de Chimie a Universității din București, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii a Universității POLITEHNICA București, Asociația Studenților Chimiști UniBuC, Eduland și Playouth, fiind mediatizat via social-media/FB @festivalchimie.acs, pe calea undelor Radio România Cultural și digital-media/Liceenii SMART, Canal 33.
Vă așteptăm pe platforma ICECHIM, în perioada 15-16 octombrie 2022, între orele 11:00-17:00 în prima zi, respectiv 10:00-16:00 în cea de-a doua zi, accesul la experimente distractive și educaționale, demostrative sau interactive pentru toate vârstele fiind GRATUIT. Organizatorii recomandă preînscrierea grupurilor numeroase (20-30 participanți) la adresa de e-mail .
Un eveniment de succes se bazează pe sprijinul valoros oferit de către sponsori!
Mulțumim pentru considerație tuturor acelora care au ales să sprijine inițiativa și s-au alăturat acesteia pentru a consolida promovarea Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă, cu scopul de a îmbunătăți atitudinea în ceea ce privește rolul cercetării, inovării și antreprenoriatului în societatea românească în așa fel încât rezultatele cercetării și inovării să devină motor principal pentru dezvoltarea României.
Donează un premiu pentru tombolă! Pentru sponsorizări vă invitam sa va exprimați interesul telefonic la 021 316 30 77 sau în scris la .
La a XVIII-a sa ediție, Simpozionul Internațional PRIOCHEM – “Prioritățile Chimiei pentru o Dezvoltare Durabilă” promovează avansarea chimiei în beneficiul omenirii și al planetei prin cercetare, schimbul liber de idei și cooperarea internațională.
Gazda evenimentului științific este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București, în parteneriat cu Societatea Română de Chimie – membră a EuChemS. Simpozionul cuprinde două secțiuni principale ancorate în Strategia națională și europeană de specializare inteligentă, subliniind accentul pe abordarea direcționată a C&D&I, care combină practica industrială, educația și inovarea ca domenii prioritare pentru investițiile bazate pe cunoaștere: (1) Materiale multifuncționale, nanocompozite, tehnologii inovatoare și conservarea patrimoniului cultural și (2) Bioresurse, biotehnologii și biorafinare.
Această ediție își propune:
– să ofere perspective diverse împărtășite de oameni de știință implicați în cercetarea fundamentală și aplicată, lideri de afaceri, educatori, studenți, autorități în domeniu, ONG-uri etc.
– să furnizeze sesiuni concepute în mod creativ, care sunt extrem de interactive (de exemplu, sesiuni si dezbateri pe teme propus, sesiuni rapide, dezbateri și învățare bazată pe ateliere).
– să ofere participanților care participă la oricare dintre sesiuni o idee clară despre cum pot valorifica rezultatele în mod profesional.
– să descrie modalități și să promoveze inițiative care vor genera rezultate optimizate și în definitiv profit operatorilor care apeleaza la serviciile de transfer tehnologic.
Ediția din 2022 a PRIOCHEM se va concentra pe progresele recente și noile tendințe în inginerie chimică, găzduind prelegeri invitate, prezentări orale și postere pe subiectele acoperite de secțiunile menționate mai sus, abordând lacunele de practică, precum și alte subiecte emergente în zona ingineriei chimice.
Diversitate, echitate, incluziune și respect
Evenimentul științific va include cel puțin 30% din grupuri subreprezentate, va împleti expertiză și bune practici dintr-o serie de locații geografice, va include vorbitori din toate etapele de dezvoltare a carierei, precum și diverse perspective ale părților interesate care reprezintă industria chimică locală și internațională.
Workshop destinat utilizării cunoașterii pentru accelerarea formării lanțurilor valorice din economie
17 iunie 2022
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM organizează, în cadrul proiectului POC-A1-A1.2.3-G-2015-P_40_352, Transfer de cunoaștere, Procedee secvențiale de închidere a fluxurilor laterale din bioeconomie și (bio)produse inovative rezultate din acestea – SECVENT, My_SMIS 105684, proiectul subsidiar de tip C Închiderea lanțurilor de valoare din bioeconomie prin folosirea inovativă a diatomitei de la Pătârlagele – DiaCER, în data de 22 iunie 2022, ora 11.00, un workshop destinat utilizării cunoașterii pentru accelerarea formării lanțurilor de valoare din economie.
Până la mijlocul anilor ’90 ai secolului trecut România a fost cel mai mare producător de diatomită din Europa. Scopul acestui workshop este de a susține relansarea exploatării diatomitei în România, prin rezolvarea unui punct slab reliefat în Strategia Minieră a României 2017 – 2035 – lipsa industriile post-extracție pentru minereurile non metalifere. Soluția pe care acest workshop o propune este formarea unui ecosistem inovativ în care se utilizează cunoașterea organizațiilor de cercetare pentru a se adăuga valoare ridicată unei resurse minerale, pe tot lanțul economic.
Folosirea produselor pe bază de diatomită epuizate într-un proces industrial ca materie primă pentru un alt proces industrial, ca și utilizarea diatomitei împreună cu resursele regenerabile sau pentru intensificarea producerii de resurse regenerabile, reprezintă principalele axe de coagulare pentru ale transferului de cunoaștere orientat pe două domenii cuprinse în Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2021-2027, Hrană, bioeconomie, resurse naturale, agricultura și mediu și, respectiv, Climă, energie și mobilitate.
La acest workshop vor participa agenți economici cu preocupări complementare în utilizarea (bio)produselor pe bază de diatomită, ca și furnizori de echipamente și servicii necesare pentru punerea pe piață a acestor (bio)produse rezultate prin utilizarea inovativă a diatomitei. Rolul acestui workshop este și de a forma noi parteneriate pentru transfer de cunoaștere, ca și de a le consolida pe cele existente.
Locație: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM, Spl. Independenței nr. 202, sector 6, București – sala de festivități, etaj 3.
Participarea ICECHIM la evenimentul “Știința Viitorului”
#EYY2022 #EUYouth
9 iunie 2022
Tinerii României sunt catalizatorul principal pentru renașterea naționala și pentru a construi comunități pașnice și democratice. Astfel, tinerii chimiști afiliați INCDCP-ICECHIM București au celebrat “Anul European al Tineretului” (#EuropeanYearOfYouth) prin implicarea voluntară în contextul inițiativei ”Știința viitorului” concretizată prin participarea la evenimentul co-organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și de Ministerul Educației. În cadrul acestui eveniment, delegația INCDCP-ICECHIM București și-a propus și a reusit să motiveaze și încurajeze elevii de liceu să exploreze numeroasele moduri prin care chimia se conectează la lumea lor.
Scopul participării INCDCP-ICECHIM București a fost acela de a oferi elevilor de liceu oportunități distractive, autentice și practice pentru a:
• experimenta chimia dincolo de ceea ce este predat în clasă;
• afla despre oportunitățile de studiu și de carieră în multe și variate domenii ale chimiei;
• oferi servicii pentru îmbunătățirea comunităților lor de activități extra-curriculare,
• descoperi și urmări conexiuni în cadrul comunității extinse de profesioniști în chimie și
• dezvoltarea abilităților de conducere și comunicare.
Anunț de începere a proiectului NANODENT
2 iunie 2022
INCDCP-ICECHIM București, derulează, începând cu data de 09.06.2022, proiectul „Through nanotechnology towards the next generation dental restorative materials (Prin intermediul nanotehnologiilor către următoarea generație de materiale de restaurare dentară)” (NANODENT)”, finanțat prin Planul Național de Cercetare – Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDI III), Programul 4 – Cercetare Fundamentală și de Frontieră, tip proiect: Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE 2021), în baza contractului de finanțare 92PCE/2022 încheiat cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării în calitate de Autoritate Contractantă.
Scopul proiectului NANODENT este dezvoltarea un potențial material de restaurare dentară cu proprietăți antibacteriene și rezistență mecanică sporită, pe bază de nanomateriale apatitice substituite (și/sau decorate cu nanoparticule metalice) și compuși naturali, aplicabil în cimenturi ionomeri de sticlă.
Cu ocazia #EUGREENWEEK, noi, la INCDCP-ICECHIM, sărbătorim dăruirea comună pentru plămădirea unui ecosistem industrial și de afaceri care să valorifice potențialul României în contextul duetului de tranziție verde și digitală stabilit de Uniunea Europeană.
În vederea participării, vă rugăm să vă exprimați intenția completând formularul nostru de Contact.
Agenda evenimentului, coordonatele de conectare și formularul de consimțământ vă vor fi transmise la înregistrare.
BIOREGIO la cea din urmă întrunire inter-regională
3 mai 2022
Scrisoare deschisă în atenția domnului Ciprian Ciucu, Primar Sector 6, București
8 aprilie 2022
În data de 6 aprilie anul curent, prin intermediul rețelei Facebook, ați lansat în spațiul public o serie de acuzații și aprecieri profund defăimătoare la adresa cercetătorilor care își desfășoară activitatea în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București.
Dreptul la replică
INCDCP-ICECHIM întâmpină acuzațiile emise de către Domnul Ciprian CIUCU, Primar Sector 6 Bucuresti, în spațiul public
Pentru corecta informare, atât a publicului larg cât și a dumneavoastră, facem următoarele precizări:
– Anunțul de care amintiți în postarea dumneavoastră a fost afișat în data de 25 martie a.c., în prezența angajaților Poliției Locale Sector 6 (indicativul unuia dintre acești angajați fiind MZ 22);
– Anunțurile respective (peste 10), precum și banda care delimita zona, au fost îndepărtate, fără știința noastră, până la data desfășurării acțiunii organizate de Primăria S6, în majoritate cu angajați ADP, în data de 26 martie. Aceste anunțuri, având rol de informare, considerăm oportun să fie afișate în continuare.
– Până la momentul în care (tot) un primar al sectorului 6, condus de interese imobiliare, prin încălcarea legii (conform Deciziei penale 760/A/2015) a preluat abuziv acest teren, el era și păzit și salubrizat, terenul fiind parte a curții ICECHIM încă de la înființarea lui în 1951, așa cum de altfel vă aduc la cunoștință și alte persoane care comentează pe pagina dumneavoastră. Ulterior hotărârii definitive a instanței, printr-un alt abuz, s-a încercat pentru a doua oară confiscarea acestui teren, de această dată de către Primaria Municipiului București. Abuzul este confirmat și de decizia în primă instanță, favorabilă INCDCP – ICECHIM.
– Intenția institutului este de a crea în acest spațiu un “Parc al științei”, deschis tuturor celor interesați, nicidecum de a instala sonde, așa cum, probabil din dorința de a părea ironic, spuneți dumneavoastră. Fondurile necesare pentru aceste demersuri nu pot fi totuși alocate, în lipsa unei hotărâri definitive.
– Legat de antepronunțarea dumneavoastră referitor la amenzile pe care ni le “vom lua”, aceasta nu poate fi interpretată decât ca un “set de instrucțiuni” către Poliția Locală Sector 6. Vom contesta în instanță toate amenzile nemeritate, lăsând justiția să își spună cuvântul.
În comentariile asociate postării dumneavoastră legate de justificarea existenței institutului faceți afirmații care vă depășesc cu mult competențele, prin aprecierile într-un domeniu care vă este complet străin. Precizăm că INCDCP-ICECHIM este institut național de cercetare, lider în domeniul chimiei, autofinanțându-se prin participarea cu succes la competiții de proiecte de cercetare la nivel național și internațional. Atât numărul de lucrări ISI publicate de cercetătorii afiliați INCDCP – ICECHIM, cât și numărul de citări al acestora, sunt publice, fiind vizibile atât prin intermediul diverselor baze scientometrice, cât și prin intermediul rapoartelor anuale de activitate (documente publice). Acreditările și calificativele obținute în contextul evaluărilor făcute de ministerul coordonator și de organizații independente demonstrează nivelul de excelență a institututului și a cercetătorilor săi.
De fapt, prin afirmațiile dumneavoastră cu privire la inutilitatea cercetătorilor, jigniți indirect întreaga comunitate științifică din institutele de cercetare. Acțiunile dumneavoastră amintesc de practicile din anii ’90, când institute importante de cercetare sau proiectare au fost falimentate pentru a se construi blocuri, parcări și mall-uri, ceea ce a plasează România pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de cercetători.
Existența pe teritoriul sectorului 6 a unui institut de cercetare de calibrul INCDCP-ICECHIM, care reușeste să atragă și să păstreze în țară tineri cercetători valoroși, ar trebui să constituie pentru dumneavoastră și pentru locuitorii sectorului 6 un motiv de mândrie, nicidecum “o rușine”! În țările din cadrul Uniunii Europene instituțiile de cercetare sunt sprijinite (inclusiv financiar) de autoritățile locale, și în nici un caz nu sunt supuse presiunilor publice pentru a fi devalizate sau chiar desființate.
Eforturile noastre, de-a lungul acestor mulți ani de conflicte cu autoritățile locale, au fost îndreptate spre păstrarea acestui spațiu verde, împotriva intereselor imobiliare care se pare că există în continuare.
După cum bine cunoașteți, nici INCDCP – ICECHIM și nici Primăria S6 nu poate aloca fonduri publice pentru un teren în litigiu, dar acțiunea “curățenie de primăvară” se putea desfășura prin comunicarea intenției dumneavoastră către INCDCP – ICECHIM; vă asigurăm că, în contextul unei colaborări adecvate, cercetătorii INCDCP – ICECHIM, în mare majoritate rezidenți ai sectorului 6, București, ar fi participat la o acțiune voluntară desfășurată pe baze corecte.
Pe cale de consecință, vă solicităm retractarea publică a afirmațiilor dumneavoastră denigratoare la adresa INCDCP – ICECHIM și a cercetătorilor afiliați, în caz contrar văzându-ne nevoiți să ne adresăm instanțelor de judecată.
Conducerea INCDCP – ICECHIM și Sindicatul ACID din INCDCP ICECHIM
NeXT-Chem IV
17 martie 2022
INCDCP-ICECHIM invită tinerii cercetători (studenți masteranzi și doctoranzi) să participe la cea de a patra ediție a workshop-ului exploratoriu NeXT-Chem: Tehnologii inovatoare trans-sectoriale organizat la 19-20 mai 2022.
INCDCP-ICECHIM coordonează un colectiv de cercetători excelenți, toți contribuind la un mediu deschis, divers, interactiv, colaborativ, creativ și esențial pentru a efectua cercetări de impact cu vizibilitate internațională, oferă cercetătorilor facilități de ultimă generație, infrastructură, formare avansată și suport și funcționează conform celor mai înalte standarde etice și comerciale, fiind – ca atare, capabil să integreze și să promoveze talentul și mobilitatea acestuia, precum și să adauge valoare cunoștințelor și societății.
Ediția a IV-a a manifestării stiințifice NeXT-Chem este omologată EuChemS (European Chemical Society).
Pentru relații suplimentare vă recomandăm să accesați secțiunea dedicată evenimentului la https://icechim.ro/next-chem.